Bijna terug naar Nederland

Terwijl ik dit schrijf zijn we nog op Bali. Maar over 1,5 week vliegen we alweer naar Nederland. Van tevoren dachten we echt dat een half jaar op Bali oneindig zou duren. Die 6 maanden gingen snel voorbij.

Terugkijkend op onze eerste 6 maanden op Bali was het een gekke tijd. Maar wat hebben we genoten. Toen we in april op Bali aankwamen was alles open. Restaurantjes waren open en er was elke avond live muziek. Terwijl in Nederland alles nog op slot zat. Halverwege kwam hier grote verandering in.

Terwijl in Nederland zoveel meer weer mocht, ging Bali op slot. Stranden gingen dicht, geen live muziek meer en we konden niet meer naar een restaurant. Elke dag dragen we hier een mondkapje, op straat, in de auto en in elke winkel. Wat zal het gek zijn als we straks in Nederland zijn en dit niet meer hoeft. 

De corona maatregelen beginnen ook z’n tol te eisen in het Garuda House. De pandemie sloeg hier eerder toe dan in Nederland. Sinds februari 2020 gaan de meisjes niet meer naar school en kijken ze elke dag naar het scherm van hun laptop. Geen vriendinnetjes zien, geen sociale activiteiten. Vio is 2 weken geleden gestart aan de universiteit en heeft geen idee wie haar mede studenten zijn.

Ido is na de zomervakantie gestart aan de middelbare school, maar weet nog steeds niet waar zijn school is.

Het zijn juiste deze dagelijkse dingen die deze pandemie zo moeilijk maakt.

Maar er zijn ook hele mooie gebeurtenissen om bij stil te staan. Resultaten waar we ontzettend trots op zijn.

Trots op Putri

Putri is het eerste meisje dat in 2018 gestart is met ons universiteitsprogramma en afgelopen maand is zij afgestudeerd met haar studie rechten.

Een emotioneel moment, dat we ondanks de afstand die we altijd bewaren, met een hele dikke knuffel hebben gevierd.

Putri heeft grote dromen. Ze wil doorstuderen voor haar master, zodat zij zichzelf advocaat mag noemen. Hiermee wil zij de arme mensen in Indonesië helpen met juridisch advies.

Hebben we alles gedaan wat we wilden doen het afgelopen jaar?

Helaas niet. De pandemie hield nog veel tegen.

Maar we hebben de meisjes wel nog beter leren kennen.

Interviewen in het Engels

Elke week komt er een interview online via YouTube en via een podcast. We hebben prachtige gesprekken gehad met de meisjes over hun toekomstdromen, of ze gelukkig zijn en heel veel over eten. 
Wanneer je deze interviews wil zien of luisteren, kijk dan vooral eens op www.garudahouse.org

Het zijn juist de kleine stappen die we hebben gezet. Samen met Leo en Icha hebben we gesproken hoe we de toekomst zien. Het uitzoeken van het opbouwen van een community center vlakbij het Garuda House, zodat we nog meer kinderen kunnen helpen. De eerste stappen zijn gezet.

Lieve groet, Ivette