Omdat er zoveel meisjes in het Garuda House Bali wonen, is er bijna elke week wel iemand jarig.

Elke verjaardag is belangrijk en wordt groot gevierd. Maar om nou elke week de meubels aan de kant te zetten en grote taart te maken, hebben ze het in het Garuda House iets slimmer bedacht. Elke eerste zaterdag van de maand worden de verjaardagen gevierd van de meisjes die in die maand jarig zijn. Eind oktober, begin november waren wij op Bali en bezochten wij het Garuda House. Omdat wij de eerste zaterdag van november weer in het vliegthuis naar Nederland zaten, werd de verjaardag van de maand iets eerder gevierd.

Dinsdagavond 4 november was het feest van de maand. Tegen 17:00 uur waren wij aanwezig in het huis. Iedereen was nog druk aan het rennen. Sommige meisjes hadden zich al gewassen en hadden hun mooiste jurk aan en anderen moesten zich nog wassen. Iedereen op haar beurt. Om 19:00 uur begon het feest. Er waren drie jarigen deze maand, Sri, Putri en Lia. Er werd eerst gezongen en als snel kwam er een grote taart met kaarsjes naar buiten. De drie meisjes vouwden stijf hun handen, hun ogen dicht en deden allen voor zich zelf een wens. De kaarsjes werden uitgeblazen en er werden drie stukjes taart op een schoteltje gelegd. Zoals Indonesisch gebruik is het eerste stukje niet voor de jarige, maar we leerden een veel mooier gebaar.

De drie jarige meisjes kregen hun stukje gebak en gaven een eerste hap aan iemand voor wie ze respect hebben. Zo kreeg Geertje (oma uit Nederland) een hapje taart gevoerd van Sri. Oma (moeder van Icha) kreeg een hapje van Putri en Icha kreeg een hapje van Lia.

Na dit ritueel gingen we eten. De rest kreeg een taartje na het eten. Een lange tafel gevuld met allerlei lekker eten, genoeg voor iedereen. Het eten en de taart was natuurlijk heerlijk. Er werd al veel muziek gespeeld op de keybord door Kevin (zoon van Leo en Icha) en na het eten barstte het feest los. Er werd gezongen, ons werd gevraagd om te zingen en veel gedanst. Elk meisje kwam wel aan de beurt om een lied te zingen, of te dansen.

Wat een feest om mee te maken.

Wat een heerlijk gevoel dat deze meisjes hun verjaardagen zo groot mogen vieren!