Terwijl ik dit schrijf gaan de cijfers in Nederland ook weer omhoog en is het maar de vraag of er weer nieuwe maatregelen komen en zitten we hier op Bali al in een heuse lockdown. De deltavariant is om de hoek verschenen en in Jakarta kunnen de ziekenhuizen het niet meer aan.

Bali zit op slot.

De restaurants en winkels zijn dicht en openbare plekken zoals het strand kunnen we ook niet meer heen.

Het geeft wel aan dat de wereld nog lang niet terug is in het oude normaal.

Maar gelukkig is onze weg naar het Garuda House nog steeds mogelijk. Met de nodige afstand, zijn we meer dan welkom. 
Het is fijn om hier te zijn en we merken dat we de meisjes van het Garuda House zoveel beter leren kennen.

Een jongen tussen de meisjes

Zo ook leren we Idu kennen. Een 11-jarig jongetje dat sinds een jaar in het Garuda House woont. De uitzondering op de regel. De enige jongen tussen 15 meisjes. Maar wat doet hij het geweldig. Af en toe als alle meisjes bij elkaar zitten te giechelen, zit hij op een afstandje alles te observeren. Hij trekt zich terug in het gamen op een telefoon van 1 van zijn oudere zussen. En hij is blij dat hij hier mag wonen en naar school kan gaan.

Een jaar geleden overleed de moeder van Idu en zijn oudere zus Vial.

Zijn vader was al een aantal jaren geleden overleden. Daar stonden Idu en Vial.

Beide nog jong, weeskinderen en geen hoop om nog naar school te kunnen gaan.

We kregen de vraag of het Garuda House het broertje en zusje beide mochten opnemen in het huis. Natuurlijk was ons antwoord direct ja, je laat het broertje niet zomaar op straat staan.

Het is al eerder bewezen dat een broertje tussen 15 zussen best goed kan opgroeien. Een mooi voorbeeld is Kevin, de zoon van de ouders van het Huis, Leo en Icha. Hij groeide op tussen 15 grote zussen en is inmiddels met zijn 25 jaar de oudste broer in het huis.

Hij helpt de zusjes zo goed en neemt het nu af en toe op voor zijn jongere broertje Idu.

Idu gaat het wel redden in dit huis vol meisjes. Hij trekt zich er niet veel van aan en gaat zijn eigen weg.

De meisjes hebben nu zomervakantie. Er was gezegd dat na de zomervakantie de meisjes weer naar school konden gaan, in plaats van online les. Maar met deze nieuwe COVID-19 cijfers is het maar de vraag of ze echt weer naar school kunnen gaan. Al sinds maart 2020 hebben de meisjes online les en ze willen graag weer naar school om hun vriendinnetjes weer te zien. Maar hier in Indonesië zijn ze streng en het lijkt erop dat de meisjes weer een periode ingaan van online les en dus het huis niet kunnen verlaten.

Het goede nieuws is dat veel meisjes al een vaccinatie hebben gehad. We hopen dat het snel weer de goede kant op gaat en de cijfers van deze pandemie naar beneden gaan. 

Lieve groet,

Jeroen en Ivette