Met de titel van deze blog zou je denken dat het Garuda House 9 jaar bestaat. Maar niets is minder waar. Het Garuda House bestaat al veel langer. Sterker nog, volgend jaar vieren we dat het Garuda House al 30 jaar bestaat.

Het is bijna 30 jaar geleden dat de oprichters de heer en mevrouw Mann hun eerste samenwerking aangingen met Batu Foundation (Batu Foundation is de overkoepelende organisatie van stichting Garuda House). In 1989 was de eerste kennismaking en gaven ze beide aan dat ze zich wilden toeleggen op educatie voor meisjes in Indonesië. Pas jaren later is het huis in de huidige vorm opengegaan en vanaf dat moment hebben er continu meisjes in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar oud hun middelbare school onder goede omstandigheden doorlopen. En heel af en toe woont er een meisje dat nog maar 6 of 7 jaar is, als ze in het huis komen wonen.

Jeroen en ik kenden het Garuda House al een aantal jaren en pas in 2009 gingen we er voor het eerst heen. Het voelt helemaal niet alsof het al zo lang geleden is, maar 9 jaar is toch best wel lang. Vele meisjes hebben we leren kennen. De meisjes die in het laatste jaar zaten van de middelbare school toen wij daar kwamen, hebben inmiddels een universitaire opleiding afgerond. Naast hun baan, gingen ze 1 dag in de week naar de universiteit en hebben zij hun diploma gehaald. Ze hebben een goede baan, zijn liefdevol getrouwd en de eerste kindjes zijn al geboren.

Nogmaals in 9 jaar kan er veel gebeuren. En toch voelt het niet als 9 jaar…

1 meisje woont er nog steeds, Nila. Zij is deze maand 17 jaar geworden. Het was zo’n klein meisje toen we haar leerden kennen in 2009. Met grote ogen keek ze ons aan en ze kroop helemaal naar achteren, vooral niet op de voorgrond willen staan.

En de laatste jaren dat we er komen, staat Nila vooraan en houdt ze van haar jongere zusjes de hand vast om te laten weten dat wij goede mensen zijn.

9 jaar. En wat hebben we al veel meegemaakt. Mooie dingen, verjaardagen vieren, samen dansen, met elkaar naar het strand gaan. Allemaal geweldige herinneringen.

9 jaar verder zijn we trots dat wij deze mooie stichting mogen leiden. En zijn we ontzettend blij dat we kunnen vermelden dat het goed gaat. We hebben inmiddels nieuwe bestuursleden en….

groot nieuws. Binnenkort gaan we starten met een nieuw project. Spannend.

Wat dat is, dat lees je binnenkort.

Voor nu gaan wij de koffers pakken. Want aankomende zondag zitten wij weer in het vliegtuig en mogen wij de meisjes van het Garuda House voor de 8ste keer opzoeken ?